Acasă Sanatate Activitatea cu prezența fizică în unitățile particulare de învățământ, SUSPENDATĂ. Arafat: Nu...

Activitatea cu prezența fizică în unitățile particulare de învățământ, SUSPENDATĂ. Arafat: Nu este discriminare este abordare diferită față de stat

DISTRIBUIȚI
Activitatea cu prezența fizică în unitățile particulare de învățământ, SUSPENDATĂ. Arafat: Nu este discriminare este abordare diferită față de stat

Potrivit articolului adoptat deja de Guvern, „suspendarea activității cu prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în perioada 25 octombrie 2021 – 5 noiembrie 2021 în unitățile particulare de învățământ, inclusiv cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară”.

„Nu s-a translatat vineri în hotărârea de Guvern. Au fost anumite neînțelegeri juridice, așa pot să le spun acuma. Hotărârea de Guvern acum prevede că activitatea cu prezență fizică se suspendă pentru preșcolari și elevi în perioada de 25 octombrie – 5 noiembrie, în unitățile particulare de învățământ, inclusiv cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară.

Cu alte cuvinte prezența fizică este interzisă, nimeni nu-i oprește să facă online, dar nu cu prezență fizică în școală, aplicabil imediat de la ieșirea hotărârii de guvern.

Tema epidemică este cu prezența fizică – noi nu putem să le interzicem prezența online. Și pot să fie vacanță pentru că oricum începe vacanța deoparte și s-au înțeles să ia vacanță de două săptămâni. La școlile private se interzice prezență fizică, dar pentru protecția pandemică nu am cum să le spun școlilor private să nu țină cursuri online dacă vor, pentru că asta nu are nimic cu prevenția epidemică, nu se infectează prin calculator copilul”, a afirmat, astăzi Arafat, la finalul ședinței de Guvern de astăzi, potrivit Edupedu.ro.

Cele mai importante declarații pe tema școlilor, făcute de Raed Arafat, șeful DSU:

Reporter: Cine a modificat hotararea de guvern si a scos articolul care privea scolile private? Articolul era in hotararea de Guvern care a iesit din sedinta vineri?

Arafat: Nu era modificat, era doar nepreluat pentru că au fost discuții juridice. Că au venit diferite păreri și nu s-a inclus. În hotărârea CNSU era acolo articolul

Nu este discriminare este abordare diferită, și privatul poate să dea vacanță. Același lucru pe partea publică unde este decizia Ministerului Educației în acest sens

Așa s-a zis – s-a luat decizia de a da vacanță la școlile publice și în acest moment oprire a prezenței fizice și la școlile private

S-a zis școlile se închid ultimele, dar noi am luat decizii dure și pentru celelalte zone vedeți certificat verde și toate cele. Prezența fizică s-a considerat că este bine să fie limitată o perioadă de timp să controlăm acest val printre alte măsuri. Nu se ia o singură mașină să iau un grup de măsuri împreună. În acest moment explicațiile le-am dat pe această linie, așteptăm să vedem dacă rămâne întâmpla tău dacă continuă să crească, dacă începe să scadă cu ce viteză scade dacă reușim să ieșim.

Reporter: Ați spus mai devreme că prin tabletă nu se infectează copii. Bineînțeles că o să ne spuneți că trebuie să vorbim la Ministerul Educației de ce s-a ales învățământul online doar pentru privat. Însă atâta timp cât anul trecut toate școlile au fost în online acum de ce au rămas doar cele private acum în online?

Arafat: Pentru că la Ministerul Educației era deja o vacanță programată pentru o parte dintre copiii și atunci am luat decizia să se meargă pe vacanță pentru o perioadă. La unele școli private deja vacanță a fost luată și ca să nu prelungească i s-a lăsat dreptul să decidă vor să rămân acasă se prelungească vacanța sau să vină să facă online. Dar mai multe școli private au luat deja vacanță în care acum au intrat în ea copiii din sectorul public.

Reporter: Cine a fost de vină pentru transpunerea hotărârii CNSU greșite?

Arafat: Nu intrăm pe asta pentru că v-am spus că nu decid eu asta, v-am zis că au fost anumite aspecte de neînțelegere între partea de hotărâre CNSU și aplicarea ei la hotărârea de Guvern, dacă vrem să arătăm cine e de vină sau ce s-a întâmplat nu o spun eu, asta trebuie să o spună cineva care face o cercetare administrativă pe această linie

Reporter: Va fi tras cineva la răspundere?

Arafat: Nu eu decid acest lucru.

Reporter: Ați avut discuții cu reprezentanții școlilor private pe tema suspendării activității? 

Arafat: Eu nu am avut, nu știu dacă s-a discutat pe altă linie

Reporter: Peste 14 zile, când se termină actuala vacanță, cu ce scenarii lucrați, vor reveni fizic copiii la școli?

Arafat: Nu vin acuma cu asta, o să vedem ce-o să facă INSP-ul și toate analizele, nu am acum ce să suplimentez pe acest subiect, ce sa adaug pe acest subiect.