Acasă Sanatate Iaşi: Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus la DNA plângeri penale pe...

Iaşi: Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus la DNA plângeri penale pe numele a doi directori de spitale

DISTRIBUIȚI

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus, marţi, două plângeri penale pe numele managerilor Spitalului Universitar Sf Spiridon din Iaşi, şi Institutului de Psihiatrie Socola.

„Am venit la DNA Iaşi pentru a depune două plângeri plenale împotriva a doi manageri din Iaşi, mă refer la managerii Spitalelor Socola, domnul Oprişanu,  şi o altă plângere împotriva domnului Bârliba de la Spitalul Sfântul Spiridon. Plângerile penale au la bază fapte incriminate în două rapoarte de control ale ministerului Sănătăţii de la Socola şi un raport al Corpului de Control al Spitalului Sfântul Spiridon. E foarte uşor să înţelegeţi de ce aceste rapoarte nu au fost făcute publice până acum. Motivul este foarte simplu, unul politic. La Sfântul Spiridon domnul Bârliba este protejat de către deputatul Petru Movilă, iar domnul Oprişanu a avut o protecţie politică largă până acum, mai ales în PSD”, a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu, la ieşirea din sediul DNA.

Potrivit sursei citate, în cazul Spitalului Universitar Spiridon, managerul Ioan Bârliba ar fi comis mai multe fapte de abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals.

„În raportul Corpului de Control se face referire şi citez exact din plângere „despre achiziţiile netransparente care s-au făcut între anii 2016-2018 de oxigen medical de la o firmă prin procedura negocierii directe fără publicitate, achiziţia directă a unui defibrilator bifazic, la un preţ dublu faţă de  valoarea de piaţă a produsului, achiziţia netransparentă a sistemului Shaver pentru artroscopie, prin indicarea unor coduri CPV nereale în scopul evident de a include produsul în pragul valoric aplicabil achiziţiilor directe şi cea de-a patra suspiciune de abuz în serviciu se referă la cedarea în folosinţă cu titlu gratuit în favoarea Fundaţiei Epitropia a Spitalului Sfântul Spiridon a unui spaţiu de 17,5 metri pătraţi aflat în administrarea unităţii spitaliceşti. Aici s-a încălcat legea foarte clar, în sensul că acea fundaţie ar fi trebuit să ofere 50 la sută din profiturile pe care le-ar fi făcut pe acest spaţiu alocat ilegal, lucru care nu s-a întâmplat din 2011 până astăzi. Este vorba de o fraudă care se întinde pe opt ani de zile. Astea sunt aspectele care au fost surprinse într-un raport al Corpului de Control care nu conţin multe aspecte foarte relevante. În timpul controlului, şi am cerut audierea inspectorilor care au fost la Sfântul Spiridon, au început să se facă presiuni şi am informaţii că anumite aspecte relevante despre achiziţiile făcute la Sfântul Spiridon nu apar în acest raport al Corpului de Control, în consecinţă am cerut DNA să reia controlul atât la Spitalul Sfântul Spiridon cât şi la Spitalul Socola. Mai exact, am solicitat să cheme din nou Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii care a fost împiedicat să îşi facă treaba, cel puţin la Sfântul Spiridon”, a declarat Emanuel Ungureanu.

El a precizat că a sesizat DNA pentru fapte de abuz în serviciu în cazul noii secţii de Mari Arşi.

„La Sfântul Spiridon am făcut un denunţ practic personal pe baza raportului cu privire la persoane din Ministerul Sănătăţii care se fac vinovate de fapte de abuz în servciu legate de noua secţie de Mari Arşi, despre care eu nu ştiu la această oră dacă este capabilă să îngrijească un mare ars. Cert este că timp de trei ani între 2016 – 2019 s-a făcut o investiţie de peste 8 milioane de euro şi în anul 2018 erau deja aparate care ieşiseră din garanţie fără să fi funcţionat vreodată. Mai mult decât atât, acolo sunt suspiciuni foarte grave de abuz în serviciu de la partea de construcţie, partea de achiziţie de aparatură. Au fost cele două scene absolut oribile cu domnul Arafat, cu domnul Bănicioiu, în 2018, cu doamna Pintea, în 2019, care explică că secţia de Mari Arşi funcţionează, când de fapt nu funcţiona. Ceea ce este foarte grav este că doamna Pintea a fost ministrul care a trimis Corpul de Control la Spitalul Sfântul Spiridon, a văzut concluziile. (…) În concluziile raportului spune că Secţia Marele Ars nu poate fi pusă în funcţiune pentru că nu are toate dotările necesare şi totuşi doamna Pintea a venit cu o nesimţire de nedescris şi a inaugurat a doza oară secţia de Mari Arşi care nu funcţiona”, a declarat Emanuel Ungureanu.

Parlamentarul afirmă că şi la Institutul de Psihiatrie sunt foarte multe neregului şi încălcări ale legislaţiei, motiv pentru care a depus sesizarea la DNA.

„A doua plângere se referă al domnul Oprişanu. Aici vreau să vă spun că jaful este unul de proporţii. Vorbim de suspiciuni în zona concursurilor. S-au scos la concurs posturi inexistente. Sunt informaţi în Iaşi, le ştiţi foarte bine şi trebuie să le verifice procurorii, că şpaga pentru un post de asistent medical la Socola era între 5 mii şi 10 mii de euro. Sunt mai multe mărturii în acest caz, sper ca procurorii să dea de capăt. Aceste mărturii sunht din partea unor angajaţi sau a unor rude ale acestora, pentru că atunci când trebuie să strângi o sumă mare de bani trebuie să suni în stânga, în dreapta, să vorbeşti cu soţul tău, cu prietenii tăi şi se ştia care este mercurialul. Plângerea penală am făcut-o pe numele celor care au luat şpagă pentru că nu am o determinare foarte precisă a celor care au dat şpagă. Mai sunt achiziţii ciudate la spitalul Socola. Domnul Oprişanu şi-a păstrat un cabinet superdotat de oftalmologie blocând un post, el nepracticând această meserie de foarte mult timp. Spre exemplu, acesta şi-a cumpărat în anul 2016 un auto-refractometru pe care l-a achiziţionat în urma unei proceduri interne de achiziţie directă care s-a realizat în urma unui anunţ publicitar. Atenţie, la data controlului în ianuarie 2019 acesta aparat nu era pus în funcţiune şi nu a fost utilizat cu toate că fusese plătit”, a spus Ungureanu.

El a spus că a sesizat procurorilor anticorupţie şi o serie de nereguli ce vizează angajările la Institutul Socola.

„În ceea ce priveşte organizarea concursurilor ilegalităţile sunt uriaşe. Vă pot da câteva exemple. Institutul a organizat mai multe concursuri, peste 90, fără a avea posturi vacante în statul de funcţii valabil la data concursului. În majoritatea dosarelor verificate, comisiile de concurs şi cele de soluţionare a contestaţiilor au fost numite cu încălcarea dispoziţiilor legale. Şi aici urmează aspectele penale în care sunt implicaţi, atenţie, nu doar managerul Oprişanu ci şi şef serviciu RUNOS şi directorul financiar contabil. Am descoperit vorbind cu mai mulţi martori din Institut o cheltuire a banului public absolut sălbatică şi abuzivă. Am dat exemplul cartelelor, a abonamentelor cumpărate pe Spitalul Socola pentru ca cei din anturajul lui Oprişanu să îşi cumpere telefoane scumpe, telefoane de lux. Sunt excursii în care aceştia au mers, ultima la Sinaia. Au fost trei indivizi care au stat trei zile la un hotel de patru stele, în Sinaia, pe sume exorbitante. Există mai multe dovezi pe care o să le aduc de-a lungul timpului. Este primul meu drum la Iaşi, mai sunt oameni care mi-au spus că au documente şi cu siguranţă ne vom mai vedea în această iarnă”, a mai spus jurnaliştilor deputatul USR. 

Alte aspecte sesizate de deputatul USR Emanuel Ungureanu au legătură cu achiziţia de servicii medicale pentru zona de îngrijiri paleative.

„Personalul angajat în cadrul celor două secţii nu îndeplineau condiţiile prevăzute în legislaţia în vigoare. Adică nu aveau pregătirea necesară şi au fost angajate pe această secţie. Mai multe decât atât, prin încheierea contractelor de prestări servicii în anul 2018 au fost afectate cheltuielile bugetare ale anului 2018, în condiţiile în care aceste servicii de îngrijiri sunt plătite pe anul 2019 fără a avea un buget pe anul 2019. Poate sunt lucruri foarte tehnice, însă trebuie să înţelegeţi că aceste rapoarte au fost făcute sub anumite presiuni politice, într-un  context în care două doamne avertizori de integritate, erau acuzate chiar de către o anumită parte a presei că au anumite partipriuri în zonă”, a spus Emil Ungureanu. AGERPRES/(A, autor: Daniela Malache, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)