Acasă Sanatate MS a pus în dezbatere un proiect privind aprobarea planului de măsuri...

MS a pus în dezbatere un proiect privind aprobarea planului de măsuri pentru eliminarea treptată a utilizării amalgamului dentar

DISTRIBUIȚI

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere un proiect care prevede interzicerea utilizării amalgamului dentar în tratamentul dinţilor de lapte, la copii sub 18 ani şi la femeile însărcinate sau care alăptează, doar în cazul în care acest lucru este considerat strict necesar de către medicul stomatolog, din motive legate de „nevoile medicale specifice ale pacientului”.

Potrivit proiectului, Colegiul Medicilor Stomatologi din România va organiza un registru al cabinetelor dentare de urgenţă şi al cabinetelor care utilizează amalgam în lucrările dentare.

Totodată, în cazul urgenţelor stomatologice, îndepărtarea amalgamului dentar va fi posibilă în toate cabinetele de medicină dentară.

„Reprezentanţii legali ai cabinetelor de medicină dentară în care se utilizează amalgam dentar, în care se îndepărtează obturaţii pe bază de amalgam sau se extrag dinţi care conţin astfel de obturaţii, se asigură că acestea sunt dotate cu separatoare de amalgam care reţin şi colectează particulele de amalgam. Începând cu 1 ianuarie 2021, toate separatoarele de amalgam aflate în uz trebuie să furnizeze un nivel de retenţie de cel puţin 95% a particulelor de amalgam”, prevede acelaşi proiect.

De asemenea, conform proiectului, se interzice evacuarea deşeurilor de amalgam dentar în mediu, iar medicii stomatologi vor încheia contracte cu firme specializate care să asigure că aceste deşeuri sunt manipulate şi colectate de către entităţi autorizate pentru gestionarea şi neutralizarea acestora.

„Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu Colegiul Medicilor Stomatologi din România, organizează activităţi de informare a publiecului (prin presă, televiziune, radio, articole, broşuri, postere etc.) cu privire la amalgamul dentar, pentru conştientizarea, de către populaţie, a riscurilor de mediu ale mercurului, ca una dintre cele mai importante măsuri de a stopa complet folosirea de amalgam”, se arată în proiect. AGERPRES/(AS-autor: Roberto Stan, editor: Mihai Simionescu, ditor online: Anda Badea)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.